Waarom reizen met het openbaar vervoer?

Waarom reizen met het openbaar vervoer?

Veel mensen kijken met een negatieve blik naar het openbaar vervoer. Treinen en bussen rijden regelmatig niet of hebben vertraging en veel mensen rijden daarom liever lekker zelf met de auto naar werk of school. Dit negatieve beeld van openbaar vervoer is echter niet helemaal terecht en veel mensen geven het openbaar vervoer niet eens een goede kans. Openbaar vervoer heeft namelijk vele voordelen en het zou zonde zijn als deze voordelen alsmaar onbenut blijven. Daarom wil ik je in dit artikel een aantal voordelen geven omtrent het reizen met het openbaar vervoer waardoor ook jij eens het openbaar vervoer zou moeten proberen!

Goedkoop
Allereerst is het handig om met het openbaar vervoer te reizen om financiële redenen. Voor 9 van de 10 mensen zal reizen via het openbaar vervoer aanzienlijk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld reizen met de auto. Wanneer je zelf een auto hebt brengt dit immers veel kosten met zich mee. Je betaalt maandelijks verzekeringen, je auto moet periodiek gekeurd worden, er is kans op schade én niet te vergeten benzinekosten. Al deze kosten, die erg hoog op kunnen lopen op maandelijkse basis, kun je besparen door met het openbaar vervoer te reizen. Ook een OV-chipkaart is natuurlijk niet gratis, maar deze kosten zullen aanzienlijk lager zijn dan alle kosten die gepaard gaan met een auto. Bovendien heb je als student een groot bijkomend voordeel dat je doordeweeks gratis kan reizen. Het openbaar vervoer is immers volledig gratis voor studenten en in het weekend kun je met korting reizen, haal hier dus je voordeel uit!

Snelheid
Ondanks het feit dat treinen en bussen nog wel eens vertraging hebben, of soms helemaal niet rijden door een storing of een staking, is het reizen met openbaar vervoer zeer snel. Met name met de trein ben je vliegensvlug van A naar B door heel Nederland. Treinverbindingen zijn overal en ondanks het feit dat een trein regelmatig moet stoppen bij verschillende haltes ben je alsnog altijd snel op locatie door de hoge snelheden die een trein kan halen. Op deze manier kan je op dagelijkse basis grote afstanden afleggen binnen no-time en heb je bovendien alle vrijheid van de wereld en kun je reizen naar zo wat elke denkbare locatie in Nederland.

Milieu
Een ander voordeel waar niet veel mensen bij stilstaan is dat reizen met de trein erg milieubewust is. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat die enorme treinen ook enorm veel schadelijke stoffen uitstoten; echter, niks i minder waard. Tegenwoordig rijden alle treinen in Nederland namelijk volledig op groene stroom. Dit heeft als positief gevolg dat er zeer weinig schadelijke stoffen de lucht in gaan door alle rijdende treinen in Nederland. Door dus regelmatig de trein te pakken in plaats van de auto, kun jij op eenvoudige manier bijdragen aan een schonere lucht. In tegenstelling met het reizen met de auto, zorg jij dus voor een minder met co2 bevuilde lucht en dus een schoner milieu.

Reacties zijn gesloten.