Waar moet je aan denken als je veilig wilt klussen?

Waar moet je aan denken als je veilig wilt klussen?

Klussen is een populaire bezigheid. Je huis verfraaien, of een belangrijke verbouwing zijn daar onderdeel van. Als je een beetje handig bent kun je immers veel geld besparen. Alle materialen zijn daarnaast bij elke bouwmarkt verkrijgbaar. Het is echter wel belangrijk dat je veilig gaat klussen. Er zijn meerdere aspecten waar je rekening mee kunt houden. Onderstaand artikel geeft je meer informatie.

Wees goed voorbereid
Een goede voorbereiding is het halve werk. Door vooraf eerst te denken en daarna te handelen, kun je een hoop narigheid voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld je gereedschap controleren, voldoet deze nog aan alle eisen? Bekijk de draden van je boormachine, zodat deze intact zijn. De zaag van je decoupeerzaag kun je nader bekijken en inspecteren. Voordat je start is het tevens verstandig om alle gebruikershandleidingen en veiligheidsinstructies aandachtig door te nemen. Vervolgens is het zaak om je aan deze instructies te houden. Bovendien kun je nog eens extra advies vragen in de winkel over veilig klussen en bijbehorende gereedschappen, waaronder beitels en slijptollen.

Zorg voor veilige hoogtes

Gedurende je project is het goed om op een veilige hoogte te werken. Het maken van een val is een van de meest voorkomende narigheden. Ladders zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Er is altijd een exemplaar die bij je werkzaamheden past. Het is van belang dat je de ladder op een stabiele en vlakke ondergrond plaatst en een telescoopladder is een uitstekend voorbeeld hiervan. Telescoopladders zijn handig en je kunt ze aanpassen aan je wensen. Je kunt deze namelijk zo hoog of zo laag maken als je zelf wilt. Multifunctionele vouwladders zijn eveneens ideaal voor een hoogte tot en met 3 meter. Een stevige huishoudladder kun je gebruiken wanneer je een klein karweitje uitvoert. Let erop dat de ladder geen mankementen heeft, want deze moet altijd stevig zijn en je gewicht moeiteloos kunnen dragen.

De juiste bescherming
Ten slotte is het belangrijk om jezelf van de nodige bescherming te voorzien. Tijdens een verbouwing of tijdens het klussen kunnen je handen veel te verduren krijgen. Je gebruikt je handen tijdens veel werkzaamheden en het is dan ook niet verwonderlijk dat je deze optimaal moet beschermen. Op deze wijze voorkom je verwondingen door scherpe objecten. Kies voor de juiste werkhandschoenen om veilig te klussen. Ook zorgen veel handschoenen voor de juiste grip tijdens het tillen. Daarnaast kunnen er zware voorwerpen op je voeten vallen. Het is daarom een aanrader om speciale werkschoenen te dragen. Een veiligheidshelm, stofmasker, oogbescherming, gehoorbescherming en veiligheidskleding kunnen evenzeer van belang zijn. Bekijk van tevoren welke klus je uitvoert, zodat je de nodige beschermingsmiddelen kunt gebruiken.

Reacties zijn gesloten.